ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ ΤΟΥ ΡΌΛΟΥ ΤΗΣ ΤΎΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗΣ ΤΈΧΝΗΣ

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία, φαντάζονται ανθρώπους που είχαν πλήρη γνώση του επαγγέλματός τους.

Παρόλο που καλλιτέχνες όπως ο Michelangelo, ο Leonardo da Vinci, η Frida Kahlo και άλλοι δημιούργησαν και ενέπνευσαν έργα που θα συζητηθούν για εκατοντάδες χρόνια, ήταν ανθρώπινα όντα.

Μοιάζει πολύ με τον μέσο άνθρωπο, όπως εσείς ή εγώ, είχαν στιγμές να αισθάνονται τυχεροί και άτυχοι. Ίσως μια μέρα, ένιωθαν σαν το πιο τυχερό άτομο ποτέ, ενώ ένιωθαν την τύχη τους σε άλλες στιγμές.

Παρακάτω είναι μια αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξε η τύχη στην ιστορία της τέχνης καθώς εξετάζουμε τις δεισιδαιμονίες, γούρια, και άλλες ιδιορρυθμίες που είχαν αντίκτυπο στη ζωή των μεγαλύτερων καλλιτεχνών στην ιστορία.

Φρίντα Κάλο
Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς της, η Frida Kahlo δεν ήταν απρόσβλητη από την δεισιδαιμονία. Μια ματιά σε μερικά από τα έργα της καθιστά προφανές ότι νοιαζόταν πολύ για τους οιωνούς και τις δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με τις μαύρες πράξεις.

Ενώ οι περισσότεροι πολιτισμοί βλέπουν τις μαύρες γάτες ως επικίνδυνες και ένα σημάδι κακής τύχης, ο Kahlo δεν μοιράστηκε αυτές τις απόψεις. Ένιωσε το αντίθετο, που είναι ότι οι μαύρες γάτες είναι τυχεροί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμπεριέλαβε μαύρες γάτες σε κάποια από τα έργα της και είχε μια μαύρη γάτα τον εαυτό της.

Ένας Μεξικανός ζωγράφος που γεννήθηκε το 1907 και έζησε μέχρι το 1954, ο Kahlo είναι γνωστός για τα πορτρέτα άλλων ανθρώπων, τα αυτοπροσωπογραφίες και το έργο που έβαλε σχετικά με τη φύση και τα αντικείμενα στην πατρίδα της. Η Kahlo εμπνεύστηκε πολύ από τον περιβάλλοντα πολιτισμό, με μεγάλο μέρος της δουλειάς της να πέφτει στο στυλ λαϊκής τέχνης.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Όταν κάποιος σκέφτεται για το Leonardo Da Vinci, μπορεί να σκεφτεί τα πολλά απίστευτα έργα του σε όλη την ιστορία. Η τύχη και η δεισιδαιμονία, ωστόσο, μπορεί να μην έρχονται στο μυαλό.

Ένα από τα πιο εικονικά έργα του Ντα Βίντσι είναι η κυρία του με μια ζωγραφική Ερμίνα, η οποία χαρακτηρίζει την Cecilia Gallerani και μια ερμήνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει για ermines, αλλά είναι νυφίτσα που αναζητούν ζώα που λέγεται ότι φέρνουν καλή τύχη σε πολλούς πολιτισμούς.

Ο Ντα Βίντσι μπορεί να έφερε ακούσια κάποια καλή τύχη στο δρόμο του συμπεριλαμβάνοντας την ερμίνα μέσα στον πίνακα. Ήταν, τελικά, ζωγραφίζοντας τη νεαρή ερωμένη του Δούκα του Μιλάνου εκείνη την εποχή. Η διαχείριση της ολοκλήρωσης αυτής της ζωγραφικής χωρίς αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει συμβεί λόγω της τύχης της ερμίνης.

Ένα άλλο κομμάτι της καλής τύχης για τη ζωγραφική έφτασε όταν έπεσε στα χέρια των Ναζί γύρω από τον Παγκόσμιο Πόλεμο 2. Παρά την καταστροφή πολλών έργων ζωγραφικής, Οι Ναζί δεν έβλαψαν την κυρία του Ντα Βίντσι με μια ερμήνη, η οποία μπορεί να συνέβη ως αποτέλεσμα της καλής τύχης που έφερε από την ερμήνη.

Balthus
Οι γάτες ως καλή ή κακή τύχη είναι μια από τις πιο κοινές δεισιδαιμονίες σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι σε πολλούς πολιτισμούς που δεν θα τολμούσαν να διασχίσουν το δρόμο αν υπάρχει μια μαύρη γάτα στο δρόμο τους. Ο Balthus είχε σίγουρα συναισθήματα απέναντι στις γάτες, αλλά ήταν θετικά.

Ο θρυλικός ζωγράφος περιελάμβανε μια γάτα σε έναν από τους πίνακές του μιας κυρίας που χαλαρώνει στο σπίτι της. Ο Balthus δεν περιόρισε τη χρήση μιας γάτας σε έναν μόνο πίνακα, καθώς δημιούργησε περισσότερα από 40 πορτρέτα της γάτας του Μήτσου.

Ένα από τα πιο διάσημα έργα του ονομάζεται βασιλιάς των γατών, όπου εμφανίζεται ως επικυρίαρχος γάτας. Ο Balthus αισθάνθηκε μια αίσθηση σύνδεσης με τις γάτες και μπορεί ακόμη και να έχει αντλήσει πολλή έμπνευση από αυτά για τα άλλα έργα του.

Louise Vigee Le Brun
Η διάσημη ζωγράφος Louise Vigee Le Brun ήταν σε ένα σημείο κόπο κατά τη δημιουργία Marie-Antoinette με το τριαντάφυλλο. Ο ζωγράφος ήταν υπεύθυνος για ένα προηγούμενο έργο, το οποίο χαρακτήρισε τη Marie-Antoinette με ένα chemise. Αυτός ο πίνακας είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο σκάνδαλο για την Antoinette, καθώς έφερε φήμες για τη Λεσβία της.

Ο Le Brun προσπάθησε να σώσει το πρόσωπο και να αποκαταστήσει τη φήμη της Antoinette ζωγραφίζοντας την με ένα λευκό τριαντάφυλλο. Υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί που πιστεύουν ότι το λευκό τριαντάφυλλο είναι σύμβολο καθαρότητας και καλής τύχης.

Το λευκό τριαντάφυλλο στον πίνακα φαίνεται να έχει κάνει το τέχνασμα, καθώς ο πίνακας ήταν καλά δεκτός από όλους. Η Louise μπορεί να έχει πάρει κάποια από αυτή την τύχη, καθώς κατάφερε να ξεφύγει από τη γκιλοτίνα όταν συνέβη η Γαλλική Επανάσταση λίγα χρόνια αργότερα.

Τζούντιθ Λέστερ
Μια από τις πιο ασυνήθιστες γοητείες καλής τύχης είναι παρούσα στη ζωγραφική της Judith Leyster – ένα αγόρι και ένα κορίτσι με μια γάτα και ένα χέλι. Ενώ η παρουσία της γάτας ως καλή τύχη είναι πιο συνηθισμένη και έχει ήδη συζητηθεί λεπτομερώς παραπάνω, η συμπερίληψη του χελιού είναι πολύ ασυνήθιστη.

Υπάρχουν πολλές δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με τα χέλια σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Παρόλο που δεν είναι mainstream, η Judith Leyster είχε ληφθεί πολύ από μερικές από αυτές τις δεισιδαιμονίες.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι το τρίψιμο ενός κονδυλώματος με το αίμα ενός χελιού μπορεί να το βοηθήσει να πάει μακριά, ενώ ένα ζωντανό χέλι που τοποθετείται σε ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να σταματήσει ένα άτομο από το να πιει.

Άλλες δεισιδαιμονίες που περιβάλλουν τα χέλια περιλαμβάνουν μάγισσες που φορούν σακάκια από δέρμα χελιού για να παραμείνουν ασφαλείς από τις σφαίρες, μαζί με την πεποίθηση ότι η κατανάλωση της καρδιάς ενός χελιού δίνει σε ένα άτομο το δώρο της προφητείας.

Το αν ο Leyster πίστευε κάποια ή όλες αυτές τις δεισιδαιμονίες χελιών είναι εικασία κανενός. Ωστόσο, φρόντισε αρκετά για να συμπεριλάβει το χέλι στη ζωγραφική του αγοριού και ενός κοριτσιού με μια γάτα.

Η Τύχη Επηρεάζει Όλους-Ακόμα Και Μεγάλους Καλλιτέχνες
Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της εποχής τους μπορεί να έχουν τελειοποιήσει τις δεξιότητές τους σε σχεδόν τελειότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν απαλλαγμένοι από ιδιορρυθμίες. Είτε ήταν η συμπερίληψη μιας μαύρης γάτας σε ορισμένες φωτογραφίες είτε μια εμμονή με τα χέλια, πολλοί από αυτούς πίστευαν ότι η τύχη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους.

Αυτοί οι καλλιτέχνες ήταν πιθανό να παρουσιάσουν την καλύτερη δουλειά τους τις μέρες που ένιωθαν τυχεροί και ίσως να μην έχουν δημιουργήσει τίποτα τις μέρες που πίστευαν ότι η τύχη ήταν εναντίον τους.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες διαμορφώθηκαν από τις δεισιδαιμονίες και τις τυχερές γοητείες που πίστευαν ότι είχαν επιρροή στη ζωή τους μπορεί να μας βοηθήσει να περιηγηθούμε καλύτερα στον ρόλο της τύχης στη ζωή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.